20
Пон, Май

Медиация край морето - програма

ПАМБ съвместно с Националната асоциация на медиаторите /НАМ/ планира да организира Среща край морето на медиатори и сподвижници на медиацията от цяла България под надслов  ”Медиация край морето”.

Срещата, както обикновено ще се проведе в гр. Поморие, а датите са 7-9 септември 2023г.

Програма

(Предварителна програма, 7 – 9 септември 2023)
Градска художествена галерия „Дечко Стоев”, Поморие, Стария град, ул. „П.К. Яворов” № 15

 

първи ден - 7 септември

 

10.00 – 10.30

Откриване, представяне на участниците

Николай Гунчев (съдия ВАС)

10.30 - 11.30

Промени в Закона за медиация и ГПК – 2023. Свободна дискусия на медиаторите с участието на  Деница Вълкова (съдия ВКС) и Николай Гунчев (съдия ВАС)

Модератор Владимир Вълков  (съдия СГС, член на Работната група в МП)

11.45 – 12.00

Проект на НАМ „Медиация при решаването на спорове в етажна собственост” - представяне

Милена Гунчева (председател НАМ)

12.00 – 12.30

Разрешаване на междусъседски спорове чрез медиация

Даниела Коларова, Фондация Партньори – България, член на НАМ

 

втори ден – 8 септември

 

10.00 – 11.30

Всички говорят за ИИ: общоизвестното днес, етичните и правните предизвикателства пред развитието на изкуствения интелект

Васил Енджов, юридически консултант и медиатор

11.45 – 12.30

На помощ изкуството: техники на медиатора за овладяване на собствените емоции. Творческото писане и промяната на нагласите. Практическо упражнение

Милена Гунчева

 

трети ден – 9 септември

 

10.00 – 11.00

1 разказ + 1 разказ = 1 история с добър край. (Наративният подход при решаването на семейни спорове)

Рубина Минкова

11.00 – 12.00

Добри чуждестранни практики в медиацията: скрийнинг инструменти, въпросници за саморефлексия, екограми, преодоляване на заблудите…

Елиза Николова, председател ПАМБ

 

Закриване

 

 

Програмата е по-свободна – планираме лекции преди обяд, като ще говорим за последните промени в Закона за медиация и ГПК във връзка със задължителното препращане към медиация в съдебните центрове, ще представим проекта на НАМ във връзка с медиацията при решаване на спорове в етажната собственост, ще споделим резултати от работата по приключили проекти за медиация в училищата, ще обсъдим предизвикателствата свързи с онлайн общуването, изкуствения интелект и др. интересни теми.  

Срещата ще е без такса участие, като участниците поемат  разходите по нощувка, изхранване и транспорт за своя сметка. Традиционно ще организираме няколко културно-развлекателни мероприятия съвместно с община Поморие, която любезно ни предоставя и зала за провеждане на лекциите.

Ние ви препоръчваме като настаняване хотел Парос - https://parospomorie.com/bg/ - по-близо до центъра, Алциона биийч /познат от предходните школи/ - https://www.alcionabeach.com/ - на плажа, но може да намерите и много други добри предложения, вкл. апартаменти под наем.