21
Нед, Юли

Lufthansa и пилотите изглаждат част от спора

Медиатор реши продължаващия от 2012 г. спор за възнагражденията на пилотите

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa и пилотите ѝ слагат край на спора си по отношение на заплащането. И двете страни са приели препоръчаното от медиатора споразумение, съобщи Lufthansa, цитирана от Ройтерс. Споразумението се отнася до заплатите на 5400 пилоти, които са сключили колективен трудов договор с Lufthansa, Lufthansa Cargo и Germanwings. Въпреки това много други проблеми все още не са решени.

„Оценката на предложението очаквано беше трудна и изисква максимална готовност за компромис от страна на пилотите“, пояснява говорителят на синдиката Vereinigung Cockpit.
Както обяснява още авиокомпанията, пилотите ще получат увеличение на заплатите на четири етапа в размер на общо 8,7 на сто. Същевременно ще има и еднократно плащане на обща стойност около 30 млн. евро, което вероятно съответства на сума от 5000 до 6000 евро на зает.
Според Lufthansa периодът на договора е до края на 2019 г. Същевременно компанията заяви, че 40 нови самолета няма да бъдат обслужвани от пилоти, чиито заплати ще бъдат изплащани по сега договореното споразумение.
Конфликтът продължава още от 2012 г. и вече предизвика 12 стачки, разходи за 500 млн. евро и безброй преговори. Последната засега стачка блокира авиокомпанията в края на ноември.
Формално започналият в средата на януари процес на медиация касае изключително заплатите на 5400 пилоти, които работят на колективен трудов договор за Lufthansa, Lufthansa Cargo и Germanwings. Медиаторът е представил предложението си преди седмица, но съдържанието му остана тайна.
Синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3,7 на сто годишно за период от пет години с влизане в сила със задна дата - от началото на 2012 г. От своя страна Lufthansa предложи повишение от 2,5 на сто в продължение на шест години до края на 2018 г., което според профсъюза на практика се равнява на замразяване на заплатите.

Спорният колективен трудов договор предвижда, че самолети на марката Lufthansa могат да бъдат пилотирани само от пилотите, които са наети по такъв договор. Затова Lufthansa започна да търси начини да наема за самолетите по-нископлатени пилоти. Пилотите на колективен трудов договор вече са малцинство в групата. Във всички дъщерни дружества като Swiss, Austrian, Brussels и Eurowings заплатите са по-ниски.
Материал на Investor.bg

 

Новини

Повече: Новини  

Обучения